Διαθέσιμες δραστηριότητες στις Πρέσπες και στην ευρύτερη περιοχή της Φλώρινας:

 • Βαρκάδα στη λίμνη
  Ο καλύτερος τρόπος για να δείτε τα Βυζαντινά Μνημεία, να παρατηρήσετε τα υδρόβια πουλιά και να δείτε τις αποικίες των πελεκάνων.
 • Πεζοπορία
  Το μέρος προσφέρει μοναδικές διαδρομές, όπως η διαδρομή Ψαράδες – Βροντερό, μέσω του δασικού δρόμου. Οι πιο προχωρημένοι μπορούν να ακολουθήσουν το μονοπάτι προς το σημείο Ρότι, όπου βρίσκεται το βαθύτερο σημείο της Μεγάλης Πρέσπας. Από εκεί η θέα της λίμνης είναι υπέροχη, καθώς απλώνεται μπροστά σας το μεγαλύτερο μέρος της και φαίνονται οι ακτές των γειτονικών χωρών.
 • Αναρρίχηση
  Σε κοντινή απόσταση από τον οικισμό θα βρείτε σημεία στα οποία μπορείτε να εξασκήσετε το αγαπημένο σας άθλημα. Τα σημεία ποικίλουν σε δυσκολία.
 • Κολύμβηση στην λίμνη
  Απολαύστε τα πεντακάθαρα νερά και το μαγευτικό τοπίο σε μία από τις φυσικές παραλίες της Μεγάλης Πρέσπας.
 • Χειμερινά σπορ
  Μόλις 40 λεπτά με αμάξι από τους Ψαράδες βρίσκεται το χιονοδρομικό κέντρο της Βίγλας Πισοδερίου (38χλμ). Πρόκειται για ένα αρκετά μεγάλο χιονοδρομικό κέντρο που βρίσκεται σε ένα τοπίο εκπληκτικής φυσικής ομορφιάς. Από την κορυφή του χιονοδρομικού η θέα προς τις λίμνες των Πρεσπών είναι απίστευτη, ενώ οι διαδρομές των πιστών ξεφεύγουν από τα τετριμμένα. Πατήστε εδώ για οδηγίες προς το χιονοδρομικό κέντρο.
  Υψόμετρο: 1.650μ. – 1.970μ.
  Σύνολο αναβατήρων: 5
  Σύνολο πιστών: 10
  Συνολικό μήκος πιστών: 13 χλμ.

Έχοντας σαν ορμητήριο τους Ψαράδες μπορείτε να κάνετε μία αξέχαστη βόλτα στα νερά της Μεγάλης Πρέσπας, όπου θα συναντήσετε την εκκλησία της Μεταμόρφωσης που χρονολογείται από στον 12ο αιώνα, ενώ θα εντυπωσιαστείτε από το εκκλησάκι της Παναγίας της Ελεούσας που χρονολογείται στο 1410 και είναι χτισμένο στην όχθη της λίμνης, πάνω σε ένα βράχο.

Σε όλη τη διαδρομή, μπορείτε να συναντήσετε ζωγραφισμένες βυζαντινές εικόνες και επιγραφές που πηγάζουν από τον ασκητισμό που αναπτύχθηκε στην περιοχή, έως τον 18ο αιώνα.

Μπορείτε επίσης να επισκεφτείτε το ορεινό χωριό του Βροντερού και τον παραδοσιακό οικισμό του Αγίου Γερμανού, στις πλαγιές του Βαρνούντα, με την ομώνυμη εκκλησία του 11ου αιώνα, όπου υπάρχουν οι αυθεντικές τοιχογραφίες από την εποχή της κατασκευής του.

Μην παραλείψετε να επισκεφτείτε και το νησάκι του Αγίου Αχιλλείου, με τον ομώνυμο οικισμό, όπου θα συναντήσετε την Βασιλική του Αγίου Αχιλλείου.

Κάθε Αύγουστο στις Πρέσπες διοργανώνονται οι πολιτιστικές εκδηλώσεις Πρέσπεια, με θεατρικές παραστάσεις, εκθέσεις, συναυλίες και ημερίδες και άλλες πολιτιστικές εκδηλώσεις.